Välj en sida
Warwick-header

72533-01 Celler Aixalá Alcait Destrankis

199 sek – Inget kollikrav


Lite oländigt mitt i bergen i området Priorat, sydväst om Barcelona i Spanien, bor Jordi Aixalà och Sussi Alcait. Deras lilla familjekällare ligger i byn Torroja del Priorat. Odlingen av vin sker med hållbar vinodling, utan artificiella gödningsmedel eller bekämpningsmedel, helt enligt traditionella eller ekologiska principer. Celler Aixalà Alcait är en liten vinkällare, en mikro-bodega skulle kanske vara en mer korrekt beskrivning, i betydelsen av storlek, avkastning och flaskor som tillverkas. Vingårdarna ligger lite utspridda runtom Torroja på en höjd mellan 339 och 387 meter över havet. Jordmånen kallas i området för licorella och består av rödaktig och svart skiffer.
Totalt producerar man drygt 15 000 flaskor vin per år.

DESTRANKIS
Ursprung: Priorat, Spanien Druva: Garnacha och Samsó (Cariñena)
Vinet är ekologiskt certifierat och produktionen är endast 7000 buteljer per år. Vinet är gjort på 80% Garnacha och 20% Cariñena. Efter jäsningen i öppna kar så lagras vinet 12 månader på franska ekfat om 300 liter. Slutligen lagras vinet minst 6 månader på flaskan innan det når hyllorna.

Mörkt röd färg
Stor och nyansrik doft med inslag av mörka bär, svartpeppar och fat.
Fylligt och smakrikt vin med inslag av kryddor och mörka bär. Lång och mycket fruktig eftersmak.
Passar särskilt fint till grillat av alla de slag samt ostbricka med lagrade ostar.