Välj en sida
Warwick-header

2725-01 Celler Aixalá Alcait Pardelasses

249 Sek – Inget kollikrav


Lite oländigt mitt i bergen i området Priorat, sydväst om Barcelona i Spanien, bor Jordi Aixalà och Sussi Alcait. Deras lilla familjekällare ligger i byn Torroja del Priorat. Odlingen av vin sker med hållbar vinodling, utan artificiella gödningsmedel eller bekämpningsmedel, helt enligt traditionella eller ekologiska principer. Celler Aixalà Alcait är en liten vinkällare, en mikro-bodega skulle kanske vara en mer korrekt beskrivning, i betydelsen av storlek, avkastning och flaskor som tillverkas. Vingårdarna ligger lite utspridda runtom Torroja på en höjd mellan 339 och 387 meter över havet. Jordmånen kallas i området för licorella och består av rödaktig och svart skiffer.
Totalt producerar man drygt 15 000 flaskor vin per år.

PARDELASSES
Ursprung: Priorat, Spanien Druva: Garnacha och Samsó (Cariñena)
Pardelasses har fått sitt namn efter det faktum att i princip allt arbete i vingårdarna måste utföras för hand, hjälp av mulåsna i de tyngsta momenten på de branta sluttningarna. Vinframställningen är ekologiskt certifierad och produktionen av vinet är endast ca 6000 buteljer per år. Vinet är gjort på 50% garnacha (vinstockar yngre än 25 år) och 50% cariñena (vinstockar äldre än 25 år).
Efter den alkoholiska jäsningen i öppna kar så lagras vinet minst 12 månader på amerikanska och franska barriquer innan buteljering. Slutligen lagras vinet minst 6 månader på flaskan innan de når hyllorna.

Mörkt röd färg.
Stor och nyansrik doft med inslag av mörka bär, plommon och örter.
Fylligt och smakrikt vin med inslag av kryddor och mörka bär. Mogna tanniner och balanserad fruktsyra i kombination med integrerad fatkaraktär ger en lång och harmonisk eftersmak.

Passar särskilt fint till grillat kött, grytor av alla de slag samt ostbricka med lagrade ostar